Grilovačka. Zábava a posezení s přáteli, a s vůni masa

Blíží se doba letní dovolené a grilování

Setkání s přáteli nebo rodinou u příležitosti oslavy narozenin, svátku a jiných oslav je příjemným zážitkem. Pokud i vy patříte mezi milovníky grilování a posezení, určitě se dobře připravíte.

Základem je nakoupit kvalitní maso, které se díky přírodní úpravě nad ohněm stane gurmánskou lahůdkou, grilovaná zelenina jako příloha je vynikající a pro mlsné jazýčky můžete připravit grilovaný sýr. Grilování ryb je pak samostatná disciplína, která skýtá další chuťové rozkoše.

Na jakém dřevu je nejlepší  grilovat?

V případě, že si chcete grilování užít, je volba dřeva důležitější, než si myslíte. Nikdo nemá rád kouřovou clonu, která se plíží po pozemku, rozkašle nejen děti a obtěžuje i okolí. Tento nepříjemný dým většinou způsobí mokré nebo znečištěné dřevo.

Pokud  si chcete grilování užít, používejte řádně vyschlé dřevo na gilování nebo uzení. To jediné vám zaručí, že žár bude dostatečný a při hoření nedojde k dýmení. Grilovat se má v žáru, ne dýmu a plamenech.

Ke každému masu se hodí jiný druh dřeva

  • na červené maso se hodí jabloň, ořech nebo dub, tyto druhy dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť
  • na drůbež můžete použít dřevo z olše, jabloně nebo moruší
  • u uzenin, klobás, brambor … je jedno, jaké dřevo použijete
  • při grilování ryb použijte ovocné dřevo, nejlepší je třešeň, nebo olše

Nezapomínejte

  • na rozpálení dřeva nepoužívejte benzín, pepo, použitý olej…
  • na trhu existuje spousta vhodných podpalovačů
  • žár je lepší než plameny
  • při grilování používejte na syrové a hotové maso jiné nářadí, zabráníte bakteriálním nákazám

Přejeme všem dobrou chuť a příjemnou zábavu na grilovačce.